ΕΝΑΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΤΗΣ ΡΕΜΠΕΤΟΣΥΝΗΣ

Σα μαγεμένο το μυαλό μου φτερουγίζει... ...Σε ακουμπάνε οι πενιές και το γλυκολάλημα του μπουζουκιού, και το πρώτο που λες είναι ότι τούτος ο μουσικός ήχος είναι δικός σου. Βγήκε από τη γη που γεννήθηκες. Εκφράζει κοινωνία που μεγάλωσες.
 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ αναγνωρίζοντας την ύπαρξή της στις αναπαλλοτρίωτες Αξίες της προσφυγιάς και της ομάδας νοηματοδοτεί τη δράση της με εκδηλώσεις που τροφοδοτούν πολιτιστικές συγκινήσεις και ορίζοντες σκέψης. Πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός δεν είναι το αναγώγιμο υπόλειμμα μιας ουτοπίας, αλλά άκρως απαραίτητη λυτρωτική ανάγκη για τον χειμαζόμενο άνθρωπο.

ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ, ΤΟ ΤΡΑΙΝΑΚΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Ο Καραμανλής έφτιαξε το ξενοδοχείο Mont Parnes, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται γαλλιστί. Καλοκαίρι του 1961 έγιναν τα εγκαίνια στο εκτάσεως 8 στρεμμάτων Mont Parnes, Όρος Πάρνηθας. Λίγα μέτρα περισσότερα από χίλια υψηλά στο βουνό, εκεί όπου άρχισε να λειτουργεί το πρώτο σύγχρονο και μεγάλο καζίνο στην Ελλάδα.
 

ΕΙΣ ΥΓΓΕΙΑΝ ΤΟΥ ΜΑΛΑΚΑ ΛΑΟΥ

Πολύ βαρύγδουπα έπεσε το καινούργιο παραμύθι της Χαλιμάς εν Ελλάδι. Remake πρακτικά παλιότερων ιστοριών. Διώκονται 28 βάσει βουλεύματος, που εκδόθηκε από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, και μάλιστα από κάποιο συμβούλιο εφετών. Οι οποίοι εφέτες, δεν συμφωνούσαν κιόλας, αφού η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 2-1. Πρέπει να ψάξω να βρω την διαφορά της ηλικίας τους για να δω αν όλοι είχαν σπουδάσει τα ίδια.

ΖΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ

Δεν δουλεύει καλά ο πνεύμονας; Είναι διότι ο άνθρωπος έχει πνευμονία. Πρόβλημα. Αρκεί να μιλήσουμε με νούμερα. Η πάθηση εμφανίζεται κάθε χρόνο σε 450 εκ. ανθρώπους. Κοντά στο 7% του παγκοσμίου πληθυσμού. Και σε 4 εκ. είναι η αιτία θανάτου κάθε χρόνο.

Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

Κέρδισε Όσκαρ για το soundtrack σε ταινία στα 88 του χρόνια. Τα υπόλοιπα τα λέει ο αναγνώστης μόνος του. Δεν χρειάζεται τον υποβολέα του γραφιά. Έφθασε ο άνθρωπος στα 88 κι ακόμα συνθέτει! “Το πάθος είναι αστείρευτο” είχε πει το καλοκαίρι του 2005 πριν εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου, για δύο βραδιές.

-ΘΑ ΣΑΣ ΚΤΙΣΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ! «ΜΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!»

Στήνω κείμενο από γραφτό του γίγαντα Βασίλη Ραφαηλίδη, μία φωνή που λείπει. Το σκουπιδαριό πνίγει ιδιαιτέρα σήμερα το λόγο κάποιον Ελλήνων οι οποίοι κάτι έχουν να πουν. Επί του θέματος, προχωρώ στη συντομογραφή με αράδες του Ραφαηλίδη:

Agatha Christie: Ηταν καποτε κοριτσακι...

Έχουμε συνηθίσει να την βλέπουμε ως μια κυρία μεγάλης ηλικίας, και ποτέ, μα ποτέ (τουλάχιστον εγώ) δεν είχα δει φωτογραφίες της όταν ήταν μικρή, ή δεν είχα διαβάσει ποτέ κάτι για την παιδική της ηλικία. Κι' όμως, κυρίες και κύριοι, η Agatha Christie ήταν κάποτε κοριτσάκι και μάλιστα πολύ όμορφο!

ΜΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑ... , ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΕΤΡΟΥΛΑ!

Η 7η Νοεμβρίου θα μείνει στην ιστορία της Τέχνης ως η ημέρα αποκάλυψης ενός ακόμη αριστουργήματος της ανθρώπινης δεξιοτεχνίας. Μόνο που η αποκάλυψη αυτή αφορά ένα αντικείμενο που τα ανθρώπινα χέρια έπλασαν πριν από 3.500 χρόνια σε κάποιο εργαστήριο της μινωικής Κρήτης. Το αντικείμενο αυτό δεν έχει όμοιο του, διότι αν κανείς το παρατηρήσει φευγαλέα, θα μπορούσε να σκεφτεί πως πρόκειται για ένα ανάγλυφο της εποχής της Αναγέννησης.