Παρθενωνας: Ολοι ηθελαν λιγη απο την λαμψη του...

 

Το θέμα μοιάζει πολυμεταχειρισμένο. όμως είναι ανεξάντλητο. Και αξίζει τον κόπο, μάλιστα όταν πρόκειται για σούπερ ρεπορτάζ. Λοιπόν...

Η προέλευση της ονομασίας του Παρθενώνα προέρχεται από εντελώς διαφορετική έννοια απ' αυτήν που έχουμε στο μυαλό μας. Αιώνιο σύμβολο, η απαρχή του Δυτικού Πολιτισμού. Όλες οι ιστορίες τέχνης, όλα τα βιβλία που αναφέρονται στον δυτικό πολιτισμό ξεκινούν με τον Παρθενώνα.
Η λέξη Παρθενών είναι αρχαιοελληνική και σήμαινε «διαμέρισμα ανύπαντρης γυναίκας». Στην περίπτωση μας ο Παρθενώνας είναι ναός, χτισμένος προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και της πολιτικής κύρους που ακολούθησε έναντι των συμμάχων της την εποχή της Αθηναϊκής ηγεμονίας στην αρχαία Ελλάδα. Την περίοδο του Περικλή.

Σ΄ αυτό το μνημείο λοιπόν κατά καιρούς έχουν έρθει και έχουν φωτογραφηθεί εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον πλανήτη, αλλά και εκατοντάδες σταρ. Του κινηματογράφου, του αθλητισμού, του τραγουδιού, της διανόησης των γραμμάτων και των τεχνών.

Έψαξα και βρήκα δεκάδες φωτογραφιών. Enjoy!

Η συνέχεια με σπάνιες φωτογραφίες στο nikosonline.gr