ΜΑΝΙΩΔΗΣ ΕΡΑΣΤΗΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

Το λένε οι ειδικοί, εδώ και χρόνια, και δεν το παίρνουν πίσω. Ότι η καλύτερη ταινία του σινεμά, από καταβολής, είναι η «Πολίτης Καίην». Του μέγιστου Όρσον Ουέλες.

Φοβερό. Αξιοζήλευτο! Ο Αμερικάνος George Orson Welles στα 25 του χρόνια, το 1941, σκηνοθέτησε την πρώτη του (!) ταινία, “Citizen Kane”, η οποία για 50 χρόνια ήταν στην πρώτη θέση της λίστας των καλύτερων. Και όσοι δεν την αξιολογούν για το κορυφαίο φιλμ της Ιστορίας, συμφωνούν ότι έχει θέση μέσα στα σπουδαιότερα όλων των εποχών.

Γεννήθηκε κολοσσός. Παιδί θαύμα, που λέμε. Πολυτάλαντος. Μόλις είχε αρχίσει να περπατά και συζητούσε με ενήλικους. Η γη έμαθε την ύπαρξη κάποιον Όρσον Ουέλες όταν στα 23 του έκανε ραδιόφωνο, την εμβληματική εκπομπή «Ο πόλεμος των κόσμων».

Επικίνδυνο άτομο. Ο ορισμός του αντιλαμόγιου. Τους έγραφε κανονικά τους μεγιστάνες των μπίζνες και τους μπροστινούς των εξουσιαστών.

«Πολίτης Καίην» είναι η ιστορία του αρχιβαρώνου των μήντια Ουϊλιαμ Ράντολφ Χήρστ. Ο οποίος πρόσφερε δις για να καταστραφεί η ταινία, η οποία… δεν προβλήθηκε στα καλά τα σινεμά, στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Έγραφε και την καριέρα του στις πατούσες του ο Όρσον Ουέλες. Και τη φήμη του. Και τα χρήματα. Όλα αυτά δεν πιάνουν μία μπροστά σ’ ένα μπουκάλι ουίσκυ και… τρία πιάτα καλό φαγητό σε μία καθησιά.

Μανιώδης εραστής παντρεμένων γυναικών ο Όρσον Ουέλες, και την μυθική Ρίτα Χαίηγουωρθ την βούτηξε από το γάμο της και, μετά από έρωτα παθιασμένο, την παντρεύτηκε. Όλο και έπαιρνε κιλά, έφθασε τα 180, μαζί και την κάτω βόλτα στην προσωπική του ζωή. Είχε χάσει εντελώς την αυτοεκτίμησή του, γελοιοποιούσε τον εαυτό του. Πέθανε σε ηλικία 70 χρονών, σα σήμερα 10 Οκτωβρίου, το 1985. Άφησε πίσω του τον δημιουργό Ουέλες.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ: ΟΛΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΛΙΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ...